Thursday, March 5, 2009

Tak Puas Hati......


ana betul2 tak puas hati...klau ikut kan hati,nak aja ana pergi dari sini...
sabar enti...apa yg belaku ada hikmah disebaliknya...apa2 pun,banyakan bersabar ya....ni la antara keluhan yang sering kita dengar...tak kira tempat...tak kira masa.....
rasa tidak puas.....?????
apa yg tak puas hatinya....????

sebelum tu...kita tgo dulu apa maksud tak puas hati ni...

" suatu sifat yang tidak senang akan nikmat yang didapat oleh orang lain dan cenderung berusaha untuk menyainginya."

rasa tak puas dengan nikmat yang orang lain perolehi......
ba.....jom....lihat

tips untuk menghilangkan penyakit ini....

1. Tidak Banyak Bicara

Terlalu banyak bicara dapat membuat hati kita menjadi keras. Berbicaralah yang tidak penting secukupnya dan hindari menjadi orang yang omong besar(maaf ya guna bhsa indonesia plak) suka cakap besar,berbual kosong dan sebagainya. Banyak bicara dalam kebaikan boleh-boleh saja seperti untuk mengajar, memberi nasihat dengan teman, tetangga, keluarga, dan lain sebagainya.

2. Menjaga Emosi Dan Nafsu

Emosi dapat membuat hidup menjadi tidak tenang. Oleh kerana itu kita sebaiknya selalu menjaga emosi kita agar tidak menjurus ke penyakit hati ini. Beberapa contoh nafsu yang harus kita tundukkan antara lain seperti nafsu akan harta, nafsu seks, nafsu makan, nafsu jabatan, nafsu marah, nafsu mewujudkan impian, dan lain sebagainya. Salah satu cara untuk melatih emosi dan nafsu kita adalah dengan melakukan ibadah puasa, baik puasa sunah maupun puasa wajib ramadhan.

3. Selalu Mengingat Allah SWT

Ada beberapa cara untuk dapat selalu mengingat Allah SWT yaitu seperti dengan rajin solat baik solat wajib lima waktu, solat tahajud, solat dhuha, solat malam, dan lain-lain. Selain itu zikir, doa dan mengaji atau membaca al-qur'an juga dapat menghindarkan kita dari penyakit hati. Diharapkan dari mengingat Allah SWT kita menjadi takut atas ancaman Allah SWT jika kita melakukan dosa yang disebabkan oleh penyakit hati dan perbuatan maksiat.

4. Bergaul Dengan Orang Saleh / Soleh

Dengan berteman dengan orang-orang yang penuh dengan penyakit hati hanya akan menulari kita dengan penyakit-penyakit itu sehingga kita akan semakin jauh dari Allah. Salah pergaulan juga dapat menambah dosa akibat perbuatan maksiat yang baik disadari atau tidak telah kita lakukan. Lain hal apabila kita bergaul dengan orang shaleh yang selalu menjaga dan membatasi diri dalam pergaulan agar mereka tidak terjerumus dalam maksiat.

Semoga kita selalu terhindar dari penyakit hati ini, serta masalah yang disebabkan olehnya....1 comment:

 1. Adakah kita mengaku beriman sedang kita tidak diuji. Mungkin ada hikmah disebalik apa yg berlaku. Kenapa perlu lari dari masalah... Sepatutnya kita sama-sama atasi selagi mampu.

  No reason to avoided from that..

  Teruskan hidup dan jalankan amanah amar ma'aruf nahi mungkar... Jihad Fisabilillah..
  Sungguh ALlah bersama2 orang yang sabar.

  Buat kebaikan sebanyak mungkin kerana akhlak adalah perhiasan diri..:)

  ReplyDelete